En dag på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall

En dag på Rättspsykiatriska kliniken
Så här kan en dag se ut om man vårdas på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Frukost
Alla på avdelningen får frukost varje dag. Det kan vara gröt, fil och flingor, ägg, mackor med pålägg, juice, kaffe, te. Det serveras av personal.

Aktiviteter
Under vistelsen på avdelningen kan man erbjudas olika aktiviteter inne på kliniken, så som skolkök, skola, musik, data, syslöjd, motionshall.

Behandling
Vissa kan behöva hjälp att prata om sånt som är svårt. Då kan man få träffa psykolog (KBT, utredning, behandlingssamtal), hjälp med att förstå sin sjukdom individuellt eller i grupp, hjälp mot missbruk (alkohol, droger via Återfallsprevention), hjälp att inte begå nya brott (Brottskartläggning).

Lunch
Som för alla patienter som vårdas på sjukhus kommer maten från sjukhusets stora kök. Maten levereras i värmeskåp till avdelningen. Personalen serverar sedan lunchen som kan vara pannkakor, spagetti med köttfärssås, kyckling och ris.

Promenadgård
Alla har rätt till en timmes utevistelse på promenadgård varje dag. Där kan man bland annat promenera, spela kubb eller sitta och umgås.

Frigång, timpermission och permission
Efter man vårdats en tid brukar man få frigång, vilket innebär att man får promenera utan personal inom ett område som hör till kliniken/sjukhuset.

Efter att man haft frigång under en tid brukar man gå vidare till timpermission vilket innebär att man får vistas själv på område som inte hör till kliniken/sjukhuset. Det kan vara närliggande centrum, åka på stan eller gå på biblioteket.

Efter att man haft timpermission en tid brukar man gå vidare till att få permission. Det kan innebära att man får åka hem och hälsa på familjen under ett eller flera dygn.

Besök eller ringa
Vissa får besök av familj eller vänner. Besöken måste först godkännas av patientens doktor.

På avdelningen finns telefon som man både kan ringa till och ringa ut från. Det finns även möjlighet till videosamtal (Skype).

Middag
Som för alla patienter som vårdas på sjukhus kommer maten från sjukhusets stora kök. Maten levereras i värmeskåp till avdelningen. Personalen serverar sedan middagen som kan vara fisk och potatis, köttbullar och mos eller pizza.

Sällskapsrum
På varje avdelning kan patienterna och personalen umgås i ett gemensamt rum, där finns tv, tv-spel, soffa, bord att spela sällskapsspel vid samt böcker och tidningar att läsa.

Kvällsfika
Alla på avdelningen får kvällsfika varje kväll. Det kan vara gröt, fil och flingor, ägg, mackor med pålägg, juice, kaffe, te. Det serveras av personal.

Natt
Man sover i egna rum på natten. Där finns säng, sängbord, skrivbord och fåtölj. Personal finns alltid på avdelningen, även på natten. Man blir inte inlåst i sitt rum på natten, men man kan låsa om sig om man själv vill det.